Sommarsolståndet 2023


Sommarsolståndet 2023 är enligt våra besöksiffror inte lika intressant som vintersolståndet för folk. Gissningsvis eftersom det är någon man inte vill tänka på? Man vill inte tänka på att det blir mörkare och mörkare från och med sommarsolståndet men folk vill gärna veta när vintersolståndet är så man kan fira att man går mot ljusare tider efter månader av mörker. På den här sidan kommer vi samla allt om sommarsolståndet. Kommentera gärna saker du vill ha med på sidan.

Då är det sommarsolståndet 2023

Sommarsolståndet är motsatsen till vintersolståndet och det är något vi verkligen inte tycker vi ska börja fira. Det är nämligen då det börjar bli mörkare igen. Vilket som du kanske vet händer runt midsommar varje år. En sorgens dag för många av oss. Då börjar naturen redan klä av sig för vintern och snart flyttar fåglarna igen.

Idag 21 juni 2023 händer det! Sommarsolståndet. Nu går vi tycker mot mörkare tider igen. Men häng inte läpp för det. Halva sommaren är kvar minst.

År:Datum:
2023Onsdag 21 juni

Då var det sommarsolståndet tidigare

År:Datum:
202221 juni
202121 juni

Mer om sommarsolståndet

Sommarsolståndet, även känt som midsommardagen, inträffar när jordens axel är maximalt lutad mot solen, vilket resulterar i den längsta dagen och den kortaste natten på året på den norra halvklotet. Detta inträffar vanligtvis den 20 eller 21 juni varje år, och det är en av årets mest uppmärksammade astronomiska händelser.

Sommarsolståndet har firats i många kulturer i århundraden. I forntida tider trodde man att solståndet markerade en tidpunkt då solguden var på sin höjdpunkt och att man skulle hedra honom med fest och ceremonier. Än idag är sommarsolståndet en viktig högtid i många delar av världen och firas på olika sätt beroende på kultur och tradition.

En av de mest kända ceremonierna som firas vid sommarsolståndet är midsommarfirandet. Midsommarfirandet firas i många europeiska länder, däribland Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland och Lettland. Detta firande innefattar vanligtvis dans runt en majstång, blomsterkransar och picknick med traditionell mat och dryck.

Sommarsolståndet har också haft en betydande inverkan på arkitekturen genom historien. En av de mest kända platserna för att se solståndet är Stonehenge i England. Denna förhistoriska stenformation har länge fascinerat historiker och arkeologer, och dess exakta syfte och ursprung är fortfarande okänt. Trots detta tror många att det var byggt för att vara ett solur och att det användes vid sommarsolståndet för att markera solens position på himlen.

Sommarsolståndet har också en viktig betydelse inom vetenskapen. Det är ett viktigt datum i astronomisk forskning och används av forskare för att mäta jordens axels lutning och för att förutsäga astronomiska händelser i framtiden. Det är också en viktig tidpunkt för många som är intresserade av astrologi och andliga övertygelser.

Sommarsolståndet är också en viktig tidpunkt för naturen. Det markerar början på sommaren, och det är en tid då många växter och djur börjar blomstra och trivas. Det är en tid då dagarna blir längre och varmare, och många djur utnyttjar denna period för att para sig och bygga bo. Det är en tid då många människor njuter av utomhusaktiviteter som simning, vandring och camping.

Sammanfattningsvis är sommarsolståndet en viktig händelse som har haft en betydelsefull inverkan på kulturer, arkitektur, vetenskap och naturen genom historien. Det är en tidpunkt som firas på olika sätt runt om i världen, men det gemensamma temat är att det är en tidpunkt för att fira solen, sommar, naturen och allt som de ger oss. Sommarsolståndet är en påminnelse om jordens rörelse genom rymden och vår plats i universum. Det är en tidpunkt att reflektera över vår historia och kultur, samtidigt som vi firar början på en ny säsong och allt som den har att erbjuda.

Det här är våra besökare intresserade av kring sommarsolståndet:

Genom att titta vad våra besökare söker efter kring just sommarsolståndet så kan vi se vad våra besökare vill veta. Därför har vi sammanfattat vanliga sökningar här och försökt svara på dessa så gott det går. Ibland guidar vi dig rätt så du som är en av dessa som söker hittar rätt.

När är sommarsolståndet?

När är sommarsolståndet? Det är en väldigt vanlig fråga hos våra besökare och det hittar du svar på här ovan. Där sätter vi nämligen ut en tabell som visar vilket datum som det är i år och framåt i tiden. Så du hela tiden kan hålla reda på vilket datum det är och skriva upp det i kalendern om det inte redan står i den. Vilket det brukar göra i vissa kalendrar redan.

Vad är sommarsolståndet?

Den korta förklaringen som har störst betydelse för oss i Sverige är att sommarsolståndet är när det från och med då blir mörkare och mörkare igen. Det blir det tills vi firar vintersolståndet i december igen och det blir ljusare och ljusare istället. Som du ser är ovan så inträder sommarsolståndet alltid i juni månad. Och vintersolståndet alltid i december. Datum varierar.


Kontakta oss angå sidan Sommarsolståndet

Om du vill kontakta oss angå sidan Sommarsolståndet så gör du det enkelt under Kontakta oss. Vi svarar så snabbt vi kan men då detta är ett hobbyprojekt så svarar vi i mån om tid.


7 svar på ”Sommarsolståndet 2023”

  1. Jag tycker det vore trevligt att kunna se när det var något/några år tillbaka också! Annars bra sida :)

    Svara
  2. Jag tycker sommarsolståndet är något att fira i allra högsta grad. Det är den längsta dagen på året och ett underbart sätt att fira in sommaren. Vi har gille varje år med helstekt vildsvin och långbord för hela vänskapskretsen.

    Svara
  3. Jag tycker sommarsolståndet är något att fira i allra högsta grad. Det är den längsta dagen på året och ett underbart sätt att fira in sommaren. Vi har gille varje år med helstekt vildsvin och långbord för hela vänskapskretsen.

    Svara

Lämna en kommentar