Påskafton


Påskafton firas som en del av påskfirandet, som är en viktig kristen högtid som firas till minne av Jesu Kristi död och uppståndelse. Enligt den kristna tron dog Jesus på långfredagen och återuppstod från de döda på påskdagen. Påskafton är en del av helgen som inkluderar långfredagen, påskdagen och ibland även påskveckan.

Enligt Bibeln, som är den kristna trons heliga skrift, förråddes Jesus av Judas Iskariot under natten mellan torsdagen och fredagen före påsk. Jesus arresterades och fördes inför den judiska ledaren Kaifas, och senare inför den romerska guvernören Pontius Pilatus som dömde honom till döden genom korsfästelse. Jesus dog på korset på eftermiddagen på långfredagen och hans kropp lades i en grav.

Påskafton är dagen innan påskdagen och den dagen då Jesu kropp låg i graven. Enligt Bibeln gick tre av Jesu lärjungar till graven på Påskafton för att smörja Jesu kropp med kryddor och oljor. Men när de kom dit upptäckte de att graven var tom och att Jesus hade uppstått från de döda, precis som han hade förutsagt. Detta är kärnan i påskbudskapet som firas av kristna runt om i världen.

Det gör vi på Påskafton

Påskafton är också en tid för att reflektera över Jesu offer och uppståndelse, och för att fira tillsammans med nära och kära. För många kristna är Påskafton en tid för bön och andakt, men det är också vanligt att man firar med mat, dekorationer och traditionella påskaktiviteter som påskäggjakt och äggmålning.