När blir det ljusare 2024?


När blir det ljusare 2024? Det blir ljusare efter att det har varit vintersolståndet. Och det är det som är vårt huvudfokus på den här sidan. Att vi vill att fler sak fira det helt enkelt. Målet är att det ska bli en högtid som många ser fram emot och längtar efter. Nu längtar många efter ljuset men vet inte när det vänder. Vi tror även många skulle må bra av att veta om det här. När det händer alltså. Och att julafton kan bli extra betydelsefullt för folk när det kan vara en del av att fira ljuset. För det är alltid precis dagarna förre julafton vi äntligen säger hejdå till mörkret för den här gången och går mot ljusare tider.

Och när blir det mörkare?

Ja det här går ju hand i hand så att säga. När det blir mörkare? Jo det blir det runt midsommarafton och du kan läsa om det under sommarsolståndet och under när blir det mörkare igen är vi skrivit mer om det.

Läs mer om Vintersolståndet

Om du är intresserad av när det blir ljusare igen så borde du titta in våran startsida. Den handlar nämligen enbart om just precis det – och det är då det blir ljusare. Där kan du läsa om när vändningen äntligen kommer och vi går mot ljusare tider igen.


När blir det ljusare? Det är en fråga som många av oss ställer när vi går in i de mörkare månaderna på året. Men för att besvara den behöver vi titta på några faktorer som påverkar ljuset.

Längden på dagen beror på jordens position i förhållande till solen. Under vintermånaderna är jordaxeln lutad bort från solen, vilket resulterar i kortare dagar och längre nätter. Under sommarmånaderna är jordaxeln lutad mot solen, vilket ger oss längre dagar och kortare nätter.

Så när blir det ljusare? Svaret är olika beroende på var du befinner dig på jorden. Men generellt sett börjar dagarna bli längre i slutet av december och början av januari. På norra halvklotet sker soluppgången gradvis tidigare och solnedgången gradvis senare från den kortaste dagen på året, vanligtvis den 21 eller 22 december. På södra halvklotet är det tvärtom – de längsta dagarna och kortaste nätterna inträffar runt samma tidpunkt, men sedan blir dagarna kortare och nätterna längre.

Faktum är att vändpunkten på norra halvklotet, när dagarna börjar bli längre igen, brukar firas runt jul- och nyårstid. Men det tar ett tag innan skillnaden blir märkbar i vår vardag. Under januari och februari ökar dagsljuset med ungefär en timme totalt, vilket kan kännas som en stor förändring. Men det är först i mars och april som vi verkligen märker av att det blir ljusare, och då ökar ljuset med ungefär en timme varannan vecka.

Sammanfattning av När blir det ljusare?

Så för att summera, när blir det ljusare? Det beror på var du befinner dig på jorden, men generellt sett börjar dagarna bli längre efter den kortaste dagen på året, och sedan ökar dagsljuset gradvis fram till våren. Och det är något att se fram emot – för många av oss innebär mer ljus mer energi och en känsla av att våren är på väg.

1 svar på ”När blir det ljusare 2024?”

Kommentarer är stängda.