Vintersolståndet 2023 – Vill du också börja fira?

Vintersolståndet 2023 äger rum i december och datum och tid ser du nedan i tabellen som vi hela tiden håller uppdaterad några år framåt. Vintersolståndet är något som vi tycker fler borde fira i Sverige så vi skapade Vintersolståndet.se 2013, det vill säga för ca 8år sedan. Sedan dess har vi gjort allt vi kan för sprida sajten och se hur många fler som tycker att det är en bra idé. För vi tycker att vi borde fira vintersolståndet minst lika mycket som midsommar? Håller du inte med? Vi bor i ett land som är mörkt större delen av året – men vid vintersolståndet så går vi äntligen mot ljusare tider igen. Det tycker vi borde firas rejält! Kanske extra mycket efter 2020 och 2021 där vi nu förhoppningvis kan lämna corona bakom oss från och med nu.


När är vintersolståndet 2023? Datum och klockslag

2023 så ställer vi klockan på 04:27 svensk tid (UTC+1) den 22 december. Sedan skålar vi i valfri dryck för att ljuset äntligen går åt rätt håll igen! Att vi äntligen är på andra sidan mörkret. 2022 så hade vi det på kvällen, vilket nog passar nog de flesta lite bättre än mitt i natten, men kanske blir det en uppesittarkväll?

År:Datum:Tid:
202322 decemberKlockan 04:27 svensk tid (UTC+1)

Vintersolståndet är alltid mellan 21 och 23 december. Det vill säga bara dagarna innan julafton. Du kan även läsa mer om Vintersolståndet på Wikipedia.

Vintersolståndet


Introduktion till Vintersolståndet

Vintersolståndet är en händelse som inträffar en gång om året och markerar den dag då den norra halvklotets natt är som längst och dagen som kortast. Denna astronomiska milstolpe är mer än bara en notering i kalendern; den har haft en djup betydelse för olika kulturer genom tiderna och fortsätter att påverka våra årstidsbundna traditioner. Solståndet är en påminnelse om jordens tilt och dess bana runt solen, som ger oss våra årstider. I denna guide kommer vi att utforska vintersolståndets natur, dess historiska betydelse, kulturella inflytande, vetenskapliga aspekter och hur vi observerar detta unika fenomen idag.

Astronomins grundläggande

Vintersolståndet uppstår när jordens axel är lutad längst bort från solen. Det är en del av vår planets årliga resa runt solen, vilket resulterar i att solen, sett från jorden, når sin lägsta maximala höjd på himlen. I praktiken betyder det att solen på detta datum står precis vid sin sydligaste punkt på himmelssfären på den norra halvklotet. Detta astronomiska ögonblick infaller vanligtvis den 21:a eller 22:a december varje år, även om det specifika datumet kan variera något. Se listan ovan för vad som gäller i år.

Historisk betydelse

Genom historien har vintersolståndet haft stor betydelse för många kulturer. Megalitiska monument som Stonehenge i England och Newgrange i Irland tyder på att människor för tusentals år sedan kände till och designade strukturer i linje med solstånden. Många uråldriga samhällen såg vintersolståndet som en tid för död och återfödelse, eftersom det symboliserade slutet på den allt mörkare perioden och återkomsten av ljusare dagar.

Modern observation och firande av vintersolståndet

Idag fortsätter människor över hela världen att observera och fira vintersolståndet på olika sätt. Astronomer och amatörhimmelskådare kan observera dagen med teleskop och andra instrument. Kulturella och andliga sammankomster, såsom samlingar vid Stonehenge eller andra historiska platser, samlar människor som vill uppleva ögonblicket i gemenskap. Oavsett hur man väljer att observera det, fortsätter vintersolståndet att vara en tid för reflektion över naturens rytm och hur vår plats i kosmos påverkar våra liv på jorden. Hur firar du? Kommentera gärna nedan.

Vetenskapliga förklaringar

Vintersolståndet är inte bara en kulturell eller andlig milstolpe utan också en vetenskaplig händelse. Det ger oss en perfekt illustration av hur jordens lutning i förhållande till solen påverkar vår planet. Under året varierar jordens lutning så att varje halvklot antingen lutas mot eller bort från solen, vilket skapar våra årstider. Under vintersolståndet är norra halvklotet som mest lutat bort från solen, vilket förklarar varför vi upplever de kallaste månaderna efter detta datum.

Kulturella traditioner

Vintersolståndet har gett upphov till många traditioner och högtider. Julen och dess många associerade traditioner, som till exempel ljussättning, är till stor del sammanflätade med detta fenomen och de hedniska festerna som firade solens återkomst, såsom det romerska Saturnalia. I Skandinavien firas fortfarande midvinterblot, som är en tradition med anor från före kristendomens ankomst, vilket visar solståndets långvariga inverkan på vintersäsongens festligheter.


Årets mörkaste dag 2023

Årets mörkaste dag har vi alltså den 22 december 2023 det också. Men det vi kan glädjas åt då är att det bara blir ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet runt midsommar. Vissa skulle hävda att det inte är årets mörkaste dag då det beror på vädret men med årets mörkaste dag menas att det är antalet möjliga soltimmar helt enkelt. Årets mörkaste dag har alltså minst möjlig soltid. Solen går upp och ner väldigt nära varandra.

Årets kortaste dag 2023

Årets kortaste dag 2023 blir således 22 december 2023 även det. Det anses ofta mer korrekt att säga att det är årets kortaste dag och inte årets mörkaste dag. Men många gillar ändå att säga att det är årets mörkaste och det är fortfarande väldigt många som kommer in på den här sidan efter ha sökt på just det. Men både årets mörkare dag och årets kortaste dag inträffar på samma dag – och som hela anledningen till den här sidans existens. Vilket du säkert kunna lista ut om du läst ända ner till det här stycket.


Mer om sidan Vintersolståndet

Det här är sidan om det klockslag som händer en gång om året och som kallas vintersolståndet. Vi vill helt enkelt att vi i Sverige ska börja fira vintersolståndet likt många redan firar midsommar. För vi går äntligen mot ljusare tider och det border vi fira rejält? Här försöker vi samla allt som har med vintersolståndet att göra och relaterade guider till det. För att hålla sidan igång och betala servern sidan ligger på så får du väldigt gärna kommentera att du varit här inne och tittat, dela i socialmedier så som instagram och facebook. Har du en blogg eller annan hemsida får du väldigt gärna länka till oss också.

Aldrig tidigare har det vara så många som söker info om Vintersolståndet

Om man tittar trenden hos världens största sökmotor Google så talar den för ökat intresse för just vintersolståndet. År 2020 slog det nämlinge alla tidigare rekord i Sverige. Aldrig tidigare har så många sök info om just precis denna dag.

Vi blir väldigt glada om du kommer tillbaka varje år och kommenterar så sajten hålls vid liv och firandet får en spridning runt om i vårt fina land – och kanske världen till och med beroende på vart du befinner dig. Det gör att vi kan fortsätta driva den här sajten och få fler att fira. Kommentera gärna i kommentarsfältet hur just du kommer fira i år. Vi blir väldigt glada om du vill länka till sidan från din blogg och likanden också. Även där får du gärna skriv några rader om hur just du firar vintersolståndet i år och tipsa andra om att börja fira det med! Men viktigaste av allt – börja fira! :) Gör det till vinterns bästa dag!

Stor tack för alla som länkat till sidan genom åren så den får leva vidare! Ni gör så sidan fortfarande finns kvar och vi är glada att vi tillsammans har fått fler att börja fira ljuset!

Är det en bra ide att börja fira Vintersolståndet?

Här nedanför kan du gärna även tycka till om du tycker det är en bra idé att vi ska börja fira det här klockslaget mer. För borde vi inte rimligtvis fira att det blir ljusare och ljusare minst lika mycket som att det börjar bli mörkare igen? Det vill säga som vi gör på midsommar. Skriv gärna hur du firarar som sagt och vad du tycker om sidan. Tycker du som oss får du väldigt gärna länka till sidan och sprida ordet. Och framförallt fira du också! Vi blir väldigt glada för alla kommentarer som sagt. Tack på förhand och hoppas DU får ett underbart firande!

Kommentera gärna nedan hur du ska fira vintersolståndet

Vi blir otroligt glada för alla som tar sig tid och skriver hur dom ska fira vintersolståndet i år. Kom gärna tillbaka varje år och skriv igen. Det är så vi får sidan att leva vidare och där med även få fler att fira det! Visionen är att vi inom bara 10år verkligen kommer uppmärksamma detta klockslag betydligt mer än vad det görs idag. Nyaste kommentaren hittar du överst.


Sommarsolståndet 2023

Sommarsolståndet är en av de fyra årstiderna som markerar den tidpunkt på året då solen är högst på himlen och dagen är längst på den norra halvklotet. Det inträffar vanligtvis den 20 eller 21 juni varje år, och är den längsta dagen på året. Efter sommarsolståndet blir dagarna successivt kortare och nätterna längre fram till höstdagjämningen.

Sommarsolståndet har varit en viktig händelse för människor i årtusenden och har firats i olika kulturer runt om i världen. För många var det en tid för ritualer och firanden för att hedra solen och dess betydelse för livet på jorden. Till exempel firade forntida civilisationer som de romerska, egyptiska och kinesiska sommarsolståndet med ceremonier och fester.

Idag är sommarsolståndet fortfarande en symbolisk tidpunkt för att fira sommarens ankomst och längre dagar. Det kan också vara en tid att reflektera över vår relation till naturen och solen, och hur den påverkar vårt dagliga liv.


221 svar på ”Vintersolståndet 2023 – Vill du också börja fira?”

 1. Vi firar vintersolståndet med att ha en liten ljusfest med tända ljus och med att äta något gott och på klockslaget brukar vi skåla in att solen vänder åter och att ljuset kommer tillbaka. Det är en magisk dag som fler absolut borde fira! Kul att så många gör det. Jag fyller år den 21/12 så det känns magiskt att min födelsedag och vintersolståndet ofta sammanfaller.

  Svara
  • Att fira att ljuset återvänder är verkligen något att uppmärksamma, känns heligt på något sätt. Hoppet om en ljusare värld får aldrig försvinna

   Svara
 2. Sedan 40 år tillbaka har vi alltid ätit lammstek och druckit ett passande rödvin vid vintersolståndet, så oxå i år. Vid det magiska klockslaget, i år 22:48 ryker oskulden på årets rumtopf. Imorgon ser vi ljuset komma tillbaka.

  Svara
 3. Sedan 2007 har vi i ett växande sällskap firat midvinterblot. Det har bjudits allehanda till taffeln, även om det ofta varit centrerat kring Särimner, grisen som ständigt återuppstår efter slakt och gästabud.
  Festerna har omgärdats av samtal, tal och tankar om året som gått såväl som det kommande. Det har i mångt och mycket fått ersätta det kalendariska nyåret.

  Svara
 4. Hoppas alla vill fira och njuta av att det ljusnar redan i morgon. Jag ska fira med fyra vänner i en vedeldad bastuflotte med isvak ?. Och efter det en glöggdrink med glögg och prosecco och ett ”Happy vintersolstånd”! Hoppas det blir en återkommande fest.

  Svara
 5. Firandet av Vintersolståndet borde ske globalt. Det spelar ingen roll om människor tillhör olika religioner eller land. Solens ljus, vars återkomst vi firar, är faktiskt orsaken till att det över huvud taget finns liv på den här underbara planeten vi kallar Jorden. Även om vi i nutid har ett så avancerat samhälle att vi skulle kunna leva utan Solen, så är den ändå den grundläggande livskraften för vår hela existens. Den bör hyllas. När ljuset återkommer borde det också firas nyår.

  Svara
 6. För mig har vintersolståndet under många år varit en av årets viktigaste högtider. Den slår både jul, nyår, påsk och midsommar.

  Jag har dock min egen tradition. Jag firar nämligen alltid den 21/12 även fast jag är väl medveten om att det kan variera mellan den 21-23/12.

  Detta av den enkla anledningen att två av de viktigaste personerna i mitt liv heter Toomas (Estnisk stavning) och har således namnsdag den 21/12. Då passar jag på att fira lite extra!

  Gott vintersolstånd på er alla!

  Svara
 7. Jag har en spellista på temat ljus som jag brukar lyssna till. Vi äter något gott, smakar på det hembakade julbrödet och tänder ljus. Julen med sina ljus genomsyrar och vintersolståndet blir en del av julfirandet. Ljuset återvänder på flera sätt.

  Svara
 8. Jag har firat Vintersolståndet med att dricka bubbel sedan någon gång 2001 eller 2002. En fantastisk tradition som bör spridas till så många som möjligt. Jag börjar alltid med nedräkning av antal dagar någon gång i början av november och sedan.

  Svara
 9. Hej, Helt klart är det en viktig dag för oss i norden att fira. Solen kommer tillbaka sakta och trycker bort mörkret! Solen är en symbol för ljuset och värmen som väntar på oss efter en lång och mörk vinter. Jag har börjat att fira solens återkomst med sol-presenter. Kanske är det en liten protest mot julens luddiga tillkomst. ;-) /Lennart

  Svara

Lämna en kommentar