Vintersolståndet 2023 – Vill du också börja fira?

Vintersolståndet 2023 äger rum i december och datum och tid ser du nedan i tabellen som vi hela tiden håller uppdaterad några år framåt. Vintersolståndet är något som vi tycker fler borde fira i Sverige så vi skapade Vintersolståndet.se 2013, det vill säga för ca 8år sedan. Sedan dess har vi gjort allt vi kan för sprida sajten och se hur många fler som tycker att det är en bra idé. För vi tycker att vi borde fira vintersolståndet minst lika mycket som midsommar? Håller du inte med? Vi bor i ett land som är mörkt större delen av året – men vid vintersolståndet så går vi äntligen mot ljusare tider igen. Det tycker vi borde firas rejält! Kanske extra mycket efter 2020 och 2021 där vi nu förhoppningvis kan lämna corona bakom oss från och med nu.


När är vintersolståndet 2023? Datum och klockslag

2023 så ställer vi klockan på 04:27 svensk tid (UTC+1) den 22 december. Sedan skålar vi i valfri dryck för att ljuset äntligen går åt rätt håll igen! Att vi äntligen är på andra sidan mörkret. 2022 så hade vi det på kvällen, vilket nog passar nog de flesta lite bättre än mitt i natten, men kanske blir det en uppesittarkväll?

År:Datum:Tid:
202322 decemberKlockan 04:27 svensk tid (UTC+1)

Vintersolståndet är alltid mellan 21 och 23 december. Det vill säga bara dagarna innan julafton. Du kan även läsa mer om Vintersolståndet på Wikipedia.

Vintersolståndet


Introduktion till Vintersolståndet

Vintersolståndet är en händelse som inträffar en gång om året och markerar den dag då den norra halvklotets natt är som längst och dagen som kortast. Denna astronomiska milstolpe är mer än bara en notering i kalendern; den har haft en djup betydelse för olika kulturer genom tiderna och fortsätter att påverka våra årstidsbundna traditioner. Solståndet är en påminnelse om jordens tilt och dess bana runt solen, som ger oss våra årstider. I denna guide kommer vi att utforska vintersolståndets natur, dess historiska betydelse, kulturella inflytande, vetenskapliga aspekter och hur vi observerar detta unika fenomen idag.

Astronomins grundläggande

Vintersolståndet uppstår när jordens axel är lutad längst bort från solen. Det är en del av vår planets årliga resa runt solen, vilket resulterar i att solen, sett från jorden, når sin lägsta maximala höjd på himlen. I praktiken betyder det att solen på detta datum står precis vid sin sydligaste punkt på himmelssfären på den norra halvklotet. Detta astronomiska ögonblick infaller vanligtvis den 21:a eller 22:a december varje år, även om det specifika datumet kan variera något. Se listan ovan för vad som gäller i år.

Historisk betydelse

Genom historien har vintersolståndet haft stor betydelse för många kulturer. Megalitiska monument som Stonehenge i England och Newgrange i Irland tyder på att människor för tusentals år sedan kände till och designade strukturer i linje med solstånden. Många uråldriga samhällen såg vintersolståndet som en tid för död och återfödelse, eftersom det symboliserade slutet på den allt mörkare perioden och återkomsten av ljusare dagar.

Modern observation och firande av vintersolståndet

Idag fortsätter människor över hela världen att observera och fira vintersolståndet på olika sätt. Astronomer och amatörhimmelskådare kan observera dagen med teleskop och andra instrument. Kulturella och andliga sammankomster, såsom samlingar vid Stonehenge eller andra historiska platser, samlar människor som vill uppleva ögonblicket i gemenskap. Oavsett hur man väljer att observera det, fortsätter vintersolståndet att vara en tid för reflektion över naturens rytm och hur vår plats i kosmos påverkar våra liv på jorden. Hur firar du? Kommentera gärna nedan.

Vetenskapliga förklaringar

Vintersolståndet är inte bara en kulturell eller andlig milstolpe utan också en vetenskaplig händelse. Det ger oss en perfekt illustration av hur jordens lutning i förhållande till solen påverkar vår planet. Under året varierar jordens lutning så att varje halvklot antingen lutas mot eller bort från solen, vilket skapar våra årstider. Under vintersolståndet är norra halvklotet som mest lutat bort från solen, vilket förklarar varför vi upplever de kallaste månaderna efter detta datum.

Kulturella traditioner

Vintersolståndet har gett upphov till många traditioner och högtider. Julen och dess många associerade traditioner, som till exempel ljussättning, är till stor del sammanflätade med detta fenomen och de hedniska festerna som firade solens återkomst, såsom det romerska Saturnalia. I Skandinavien firas fortfarande midvinterblot, som är en tradition med anor från före kristendomens ankomst, vilket visar solståndets långvariga inverkan på vintersäsongens festligheter.


Årets mörkaste dag 2023

Årets mörkaste dag har vi alltså den 22 december 2023 det också. Men det vi kan glädjas åt då är att det bara blir ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet runt midsommar. Vissa skulle hävda att det inte är årets mörkaste dag då det beror på vädret men med årets mörkaste dag menas att det är antalet möjliga soltimmar helt enkelt. Årets mörkaste dag har alltså minst möjlig soltid. Solen går upp och ner väldigt nära varandra.

Årets kortaste dag 2023

Årets kortaste dag 2023 blir således 22 december 2023 även det. Det anses ofta mer korrekt att säga att det är årets kortaste dag och inte årets mörkaste dag. Men många gillar ändå att säga att det är årets mörkaste och det är fortfarande väldigt många som kommer in på den här sidan efter ha sökt på just det. Men både årets mörkare dag och årets kortaste dag inträffar på samma dag – och som hela anledningen till den här sidans existens. Vilket du säkert kunna lista ut om du läst ända ner till det här stycket.


Mer om sidan Vintersolståndet

Det här är sidan om det klockslag som händer en gång om året och som kallas vintersolståndet. Vi vill helt enkelt att vi i Sverige ska börja fira vintersolståndet likt många redan firar midsommar. För vi går äntligen mot ljusare tider och det border vi fira rejält? Här försöker vi samla allt som har med vintersolståndet att göra och relaterade guider till det. För att hålla sidan igång och betala servern sidan ligger på så får du väldigt gärna kommentera att du varit här inne och tittat, dela i socialmedier så som instagram och facebook. Har du en blogg eller annan hemsida får du väldigt gärna länka till oss också.

Aldrig tidigare har det vara så många som söker info om Vintersolståndet

Om man tittar trenden hos världens största sökmotor Google så talar den för ökat intresse för just vintersolståndet. År 2020 slog det nämlinge alla tidigare rekord i Sverige. Aldrig tidigare har så många sök info om just precis denna dag.

Vi blir väldigt glada om du kommer tillbaka varje år och kommenterar så sajten hålls vid liv och firandet får en spridning runt om i vårt fina land – och kanske världen till och med beroende på vart du befinner dig. Det gör att vi kan fortsätta driva den här sajten och få fler att fira. Kommentera gärna i kommentarsfältet hur just du kommer fira i år. Vi blir väldigt glada om du vill länka till sidan från din blogg och likanden också. Även där får du gärna skriv några rader om hur just du firar vintersolståndet i år och tipsa andra om att börja fira det med! Men viktigaste av allt – börja fira! :) Gör det till vinterns bästa dag!

Stor tack för alla som länkat till sidan genom åren så den får leva vidare! Ni gör så sidan fortfarande finns kvar och vi är glada att vi tillsammans har fått fler att börja fira ljuset!

Är det en bra ide att börja fira Vintersolståndet?

Här nedanför kan du gärna även tycka till om du tycker det är en bra idé att vi ska börja fira det här klockslaget mer. För borde vi inte rimligtvis fira att det blir ljusare och ljusare minst lika mycket som att det börjar bli mörkare igen? Det vill säga som vi gör på midsommar. Skriv gärna hur du firarar som sagt och vad du tycker om sidan. Tycker du som oss får du väldigt gärna länka till sidan och sprida ordet. Och framförallt fira du också! Vi blir väldigt glada för alla kommentarer som sagt. Tack på förhand och hoppas DU får ett underbart firande!

Kommentera gärna nedan hur du ska fira vintersolståndet

Vi blir otroligt glada för alla som tar sig tid och skriver hur dom ska fira vintersolståndet i år. Kom gärna tillbaka varje år och skriv igen. Det är så vi får sidan att leva vidare och där med även få fler att fira det! Visionen är att vi inom bara 10år verkligen kommer uppmärksamma detta klockslag betydligt mer än vad det görs idag. Nyaste kommentaren hittar du överst.


Sommarsolståndet 2023

Sommarsolståndet är en av de fyra årstiderna som markerar den tidpunkt på året då solen är högst på himlen och dagen är längst på den norra halvklotet. Det inträffar vanligtvis den 20 eller 21 juni varje år, och är den längsta dagen på året. Efter sommarsolståndet blir dagarna successivt kortare och nätterna längre fram till höstdagjämningen.

Sommarsolståndet har varit en viktig händelse för människor i årtusenden och har firats i olika kulturer runt om i världen. För många var det en tid för ritualer och firanden för att hedra solen och dess betydelse för livet på jorden. Till exempel firade forntida civilisationer som de romerska, egyptiska och kinesiska sommarsolståndet med ceremonier och fester.

Idag är sommarsolståndet fortfarande en symbolisk tidpunkt för att fira sommarens ankomst och längre dagar. Det kan också vara en tid att reflektera över vår relation till naturen och solen, och hur den påverkar vårt dagliga liv.


221 svar på ”Vintersolståndet 2023 – Vill du också börja fira?”

 1. Jag firar genom att låta barnenöppna en tidig julklapp var. Vi vuxna lagar en extra god middag och skålar för solens återkomst.

  Svara
 2. Jag brukar gå runt och säga Gott Nytt År runt midvintersolståndet. Folk blir fundersamma men jag förklarar gärna. :-)

  Svara
  • Bra! Anser att du har helt rätt.
   Fattar inte riktigt längre vitsen med ”Jul o Nyår” Bara kommersiellt påhitt.
   Vi firar också Midvinter sen 6-7 år sedan.
   Känns äkta.
   Mvh Stella

   Svara
  • Alltså va? :D Jag älskar att jag hamnade vid den här sidan och era inlägg! Blir så inspirerad och nyfiken på att veta mer och läsa om midvinter osv. :)

   Svara
 3. Midvintersolståndet firas med att alla mina vänner bjuds in till en Champagne fest utan restriktioner. Så länge någon vill ha mer så öppnar jag en flaska eller två till.
  För övrigt: Jul härrör från fornnordiska Jol som betydde firandet av Midvinter. Dags att ta tillbaka en äkta högtid till vad den egentligen betyder.

  Svara
  • Hurra för oss alla på JOL 2022! Tänker på Moder Natur, planeter, solar, Vintergatan, ljuset – idag den 21. december får vi erfara ljuset den kortaste tiden men vid kl 21:48 vänder det! Mera ljus – bara visdomen ger energi! Dansa, sjung, måla, dikta och ge glädje åt andra och bli glad själv. Tiden är du – här ovig nu. Hurra JOL!

   Svara
  • Kurder och Perser firar Nev Rouz, alltså vårdagjämningen, som sitt nyår.
   Så jag håller med, vi borde fira Jol då ljuset åter anländer.

   Svara
 4. Det här var ju en kul sida jag snubblade över. Alla har sina teorier och en del inlägg snuddar över mina egna teorier. Lucia, Jul och nyår är ju firanden som kommer från olika håll, kulturer, etc. men man firar ju givetvis bara en sak. Vintersolståndet. Ingen Jesus eller helgon, etc. Anledningen till att de firas på olika datum kan ju ha flera förklaringar, praktiska, feltolkningar, eller annat, eller av den enkla anledningen att vintersolståndet inte alltid har varit den 21:a december. Ett år är ju inte 365 dagar, utan 365,25 dagar. Därav skottår, men det är ju inte heller exakt 365,25 dagar, utan ett antal till decimaler vilket gör att över ett antal sekel eller millennia så förskjuts datumet. Det betyde att beroende på när man fastställde datumet för en viss högtid så blir det rimligtvis olika över tiden. Det kan kanske förklara (utan att ha läst på) att kineserna firar nyår i februari. De ligger ju på år 5000 någonstan. Då kanske Vintersolståndet var i februari….

  Svara
  • Det kinesiska nyåret har olika datum för varje år, förra året var det den 12/2, och året före det 25/1, i år var det 1/2, nästa år 22/1 och året efter det 10/2, så det skiftar hej vilt.

   Svara
 5. Jo, gärna det. Har alltid undrat varför Nyårsafton kommer där det gör. Att det skulle vara den 21:e istället Men så läste jag på lite. Det är lite mer komplicerat än så. Det kortaste avståndet till solen (perihelium) inträffar ett par veckor efter vintersolståndet (!) Ja, kortaste! 5:e januari kring, typ, liksom! Samma med 5-6:e Juli då jorden är längst ifrån solen. Kan tyckas konstigt, men då årstiderna beror på att jorden lutar så är det så det ligger till. Därför har Australien etc tokvarmt nu och får högre instrålning ifrån solen då både södra halvklotet lutar mer ditåt, PLUS hela jordklotet i sig ligger närmare.

  Så därför beslöt dom att kompromissa lite, för de där dagarnas datum ändrar sig lite ifrån år till år, så de bestämde sig för ett visst datum mittemellan. Så då blir det datum alltid samma, även om själva jordens bana inte är exakt, som man vill. Det är inte samma med midsommar faktiskt. Den varierar i datum ju. Det måste alltid vara en fredag-lördag och den kan faktiskt inträffa på exakt samma datum som sommarsolståndet. Och nästan en vecka efter om det skulle var så illa.

  På Svalbard är de lediga ifrån skolorna samma dag som solen tittar fram över horisonten, men det är långt in i februari eller mars eller nått sånt. Datum varierar, eftersom om det är molnigt så händer inget. Då firar de inte. Den skall SYNAS först.

  Men firar ändå gärna 21:e ELLER 22:e december…

  Svara
 6. Förra året hörde jag på radion en dam som berättade att hon firade Vintersolståndet, och tänkte då att det måste vi börja fira! Min dotter och jag bestämde oss för att börja fira det i år!
  Vi kommer att äta och dricka gott samt klä upp oss! Verkligen värt att fira!

  Svara
  • En rimlig gissning till varför vi i norden firar Jul 24/12 när alla andra kristna länder firar Jesusbarnet den 25e är att vi troligen firade Julen på vintersolståndet på hednisk tid några innan den kristna högtiden.

   Namnet Jul är det hedniska namnet, men alla kristna länder firar Jesus Kristus med högtiden Christmas (=kristusmässa).

   Jag kommer ta med fika till en speciell plats med ett stenblock och ha en liten andakt.

   Svara

Lämna en kommentar